Autobus iz i za Barselona

Zdravlje i bezbednost

Zaštiti sebe i druge dok putuješ sa nama.
Saznaj više

Velika autobuska mreža

Izaberi jednu od 3,000 destinacija u 35 zemalja i otkrij Evropu sa FlixBus-om.
Na našu mrežu

Ekološko putovanje

Pokazalo se da naši efikasni autobusi imaju odličan karbonski otisak po prevezenom putniku/kilometru.
Putovanje autobusom i ekologija

Doputuj na vreme

Prevešćemo te udobno i na vreme: 9 od 10 naših autobusa stiže na vreme.
Aktuelni red vožnje

Na ovoj stranici


Autobuske stanice u Barselona

Imaj u vidu: na tvojoj karti će se nalaziti najaktuelniji podaci o adresi.

Otkrij sve destinacije

Turističke informacije za Barselona

Opšte informacije o Barselona

Barselona sa više od milion i po stanovnika najveći je grad koji leži na Mediteranskom moru. Prestonica je autonomne oblasti Katalonija i u Španiji je drugi grad po značaju, odmah iza Madrida. Svetski poznati status je grad sticao vekovima, a za opštu prepoznatiljovst je verovatno najzaslužniji fudbalski klub Barselona. A jedan od najznačajnijih stanovnika grada je bio svakako arhitekta Antoni Gaudi, čije građevine čine Barselonu izuzetno lepim i jedinstvenim gradom. Njegova najpoznatija građevina je crkva Sagrada familija, što je ujedno i najposećenija turistička atrakcija u Španiji.

Barselona: Atrakcije

Poseta Sagradi familiji retko koga ostavlja ravnodušnim i predstavlja težak zadatak ako te neko pita sa kojom drugom građevinom možeš da je uporediš. Koliko je Gaudi bio veliki arhitekta možete lako zaključiti kada vidite da u Barseloni ima više njegovih unikatnih građevina vrednih poseti, od čega izdvajamo posebno park „Güell“. Stari grada čini Gotska četvrt, najveći deo je izgrađen tokom prelaza 19-20. vek s tim da još uvek postoje građevine napravljene u srednjem veku, kao i ostaci rimskih zidina. Nad gradom se istiže i brdo „Montjuïc“ sa kog se vidi čitav grad, a na njemu se nalazi i Nacionalni muzej umetnosti Katalonije, velinčanstveno zdanje prvobitno izgrađeno za potrebe Svetske izložbe 1929. godine.

Barselona: Kultura i istorija

Tačno poreklo imena i grada se ne zna, prvi pisani podaci datiraju iz uspostavljanja vladavine Rima nakon pohoda čuvenog Julija Cezara. Tokom vekova Barselona će postati jedna od najvažnijih luka na Mediteranu, posebno tokom razvoja srednjovekovne države Aragon. Sa početkom industrijske revolucije krajem 18. veka, grad postaje bogatiji kao kombinacija industrijskog centra i velike luke. Španski nije jedini jezik u regiji, Katalonci veoma ponosno čuvaju svoj jezik kao jedan od 4 zvanična jezika u državi. Barselona je prva otvorila muzej posvećen Pikasu, čija kolekcija je jedna od najkompletnijih stalnih postavki dela ovog umetnika. Najveće nasleđe Barselone je verovatno jedinstvena arhitektura celog grada, o tome dovoljno govori da postoji poseban pravac sececije, katalonski modernizam.

Noćni život u Barselona

O noćnom život Barselone možda najbolje opisuje to da se većina klubova puni nakon ponoći, a da žurke traju sve do jutra. Za lagani početak večeri prošetajte ili popite piće u baru u ulici„Las Ramblas“, preko dana je krcata turistima, a predveće su još prisutni ulični umetnici. Sledeći korak može biti jedan ili više klubova u Gotskoj četvrti ili kvartu „El Born“. Ne treba izgubiti iz vida i da je Barselona velika luka i kada su u pitanju zabava, tokom letnje sezone popularne su žurke na moru, na tebi je samo da izabereš odgovarajući brodić. Uz sve to se odlično uklapa španska reč siesta, koja označava poslepodnevnu dremku tokom vrelih letnjih dana.

Interesting Facts about Barselona

Barselona je bila domaćin Svetske izložbe 1929. godine i Letnjih olimpijskih igara 1992. godine. Zanimljivo je i da Sagrada familija još nije potpuno izgrađena, gradi od 1882. godine i završetak radova se prema posledjim procenama očekuje tek 2026. godine. Spomenik Kolumbu je lep podsetnik da je upravo u ovom gradu Kolumbo podeno izveštaj španskim vladarima, po povratku sa svog putovanja iz Amerike. U okviru prirpema za Letnje olimpijske igre, grad je izmestio pruge i fabrike sa obale da bi ih zamenio peskovitim plažama.

Surrounding Areas of Barselona

Izgradnjom gradskih plaža, Barselona je tokom godina dobila status grada sa najboljim plažama. Ukupna dužina peskovitih površina uz more sada iznosi 4.5 kilometara. Ljoret de mar je svakako bolja destinacija za kupanje i se nalazi na samo 75 kilometara od Barselone. Ako produžite dalje ka Francuskoj, dolazite do Figerasa. Verovatno niste čuli za ovo mesto, ali ljubitelji Salvaroda Dalija znaju da je to njeogovo rodno mesto. Tu je sagrađen muzej posvežen Daliju, gde je izložena velika kolekcija njegovih dela, a cela zgrada muzeja se smatra najvećom nadrealističkom građevinom na svetu.


Usluge u vozilu zavise od raspoloživosti