Autobus iz i za Brisel

Informacije COVID-19

Informacije za naše putnike.
Klikni ovde

Velika autobuska mreža

Izaberi jednu od 3,000 destinacija u 35 zemalja i otkrij Evropu sa FlixBus-om.
Na našu mrežu

Ekološko putovanje

Pokazalo se da naši efikasni autobusi imaju odličan karbonski otisak po prevezenom putniku/kilometru.
Putovanje autobusom i ekologija

Doputuj na vreme

Prevešćemo te udobno i na vreme: 9 od 10 naših autobusa stiže na vreme.
Aktuelni red vožnje

Na ovoj stranici


Autobuske stanice u Brisel

Imaj u vidu: na tvojoj karti će se nalaziti najaktuelniji podaci o adresi.

Otkrij sve destinacije

Turističke informacije za Brisel

Opšte informacije o Brisel

Evropska unija zvanično nema prestonicu, ali je svima poznato da ta uloga pripada glavnom gradu kraljevine Belgije, Briselu. Kao važno političko i ekonomsko čvorište, dobro je povezan sa drugim gradovima i u okviru FlixBus mreže i autobus je odličan izbor za put ove metropole. Sa okolinom integrisanom u javni prevoz grada, Brisel ima više od 1,800,000 stanovnika, od čega skoro 70% ima strano poreklo. Jedan od najlepši gradskih trgova u Evropi se nalazi upravo ovde, u pitanju je „la Gradn palace“. Izgrađen je u 13. veku kao pijaca, a danas prikazuje nasleđe viševekovnog bogatstva grada. Najlepša građevina na trgu je gradska kuća, podignuta u gotskom stilu početkom 15. veka.

Brisel: Atrakcije

Uz gradsku kuću, jedna od najprilvačnijih znamenitosti je i kraljevska palata Brisel, koja je otvorena za posetioce tokom leta. Zato su muzeji otvoreni tokom cele godine i ima ih preko 80. Jedan od njih je i muzej oldtajmera „AutoWorld“ sa preko 250 automobila eksponata. Tu je i ne baš tako konvencionalni muzej belgijskog stripa. Posebno mesto zauzima muzej posvećen belgijskom slikaru nadrealizma Rene Magitu, gde je izloženo oko 200 dela ovog poznatog slikara. Najposećenija atrakcija u Briselu je ipak moderno zdanje, u pitanju je Atomijum. Konstrukcija visoka 102 metra sa koje se pruža odličan pogled na ceo grad, predstavlja izgled atoma gvožđa, a izgrađena je za Svetsku izložbu 1958. godine. Ne treba ni zaboraviti bizarnu statuu „Manneken pis“, koje je par puta bila obučuna u srpsku narodno nošnju, a jednom je tekla i rakija umesto vode.

Brisel: Kultura i istorija

Grad je zvanično osnovan 979. godine, ali su na istom mestu postojala naselja i u praistoriji. Ubrzani razvoj grada je počeo već u 11. veku, sa rastom populacije uzrokovanim izgradnjom odbrambenih zidova. Iako je Belgija učestvovala u oba Svetska rata, grad nije mnogo nastradao, poslednje veliko razaranje je pretrpeo još davne 1695. godine tokom francuske opsade. Tokom industrijske revolucije Brisel se razvio u jedan od najvećih industrijskih centara na svetu. U Briselu se odigrala još jedna revolucija 1830. godine, koja je rezultirala odvajanjem Belgije od Holandije. Ugostiteljska ponuda je na veoma visokom nivou u ovom gradu, a uz nju ide i odličan izbor kvalitetnog piva i čokolade. Briselski muzej lepih umetnosti je otvorio Napoleon 1801. godine i dana su u njemu izložena mnoga pozanta dela umetnika poput Vejdena, Dajka, Rubensa i drugih.

Noćni život u Brisel

Kao važan ekonomski i politički centar pun diplomata i raznih predstavnika, Brisel je privlačan i velikom broju umetnika. Džez muzička scena je važan deo života grada još od 20-ih. Najpoznatiji džez klub je „The Music Village“, nalazi se u samom centru grada i izdvaja se po kvalitetu nastupa. Kvalitet ugostiteljske ponude se odnosi i na nožni život, grad je pun barova i klubova. Izdvajaju se oblasti poput „Place St. Gery“, „Manneken pis“, i „Marolles“. Za ljubitelje piva imamo posebnu preporuku, bar „Moder Lambic“ sa oko 50 različitih piva u ponudi, što i nije tako veliki broj, pošto se u Briselu nalazi i „Delirium Café“. Ovaj drugi drži Ginisov rekord po broju različitih piva u ponudi, što je januara 2004. godine iznosilo 2,004 vrste piva. Od noćnih klubova, „Fuse“ slovi za najpoznatiji, gde neretko gostuju svetski poznati didžejevi.

Interesting Facts about Brisel

Jedan od najstarijih tržnih centara u Evropi se nalazi upravo u Briselu, reč je o „Galeries Royales Saint-Hubert“, građevini iz 19. veka. Neke legende kažu da se upravo u ovom gradu napravio prvi pomfrit. Aerodrom u Briselu je najprometnije mesto na svetu po prodaju čokolade. Belgija ima dva zvanična jezika, francuski i flamanski, tako je i podeljena, s tim da je Brisel poseban region u kom su zastupljena oba jezika. Najveći poljoprivredni sajam „Foire de Libramont“ se održava u Briselu. Deo svog života su ovde proveli i ljudi poput Karla Marksa, Šarla Bodlera, Viktora Igoa, Aleksandra Dime, Ogista Rodena i mnogih drugih.

Surrounding Areas of Brisel

U krugu od 100 km se nalaze gradovi popun Briža i Antverpena, oba poznata po odlično sačuvanim starim gradom, bogatim istorijskim nasleđem i prelepim gradskim trgovima. Pored odbrambenih zidina grad je bio okružen dodatnim utvrđenima, poput zamka „Kasteel van Beersel“, koji su danas turistička atrakcija. U blizini se nalazi i selo Vaterlo, gde je 1815. godine Napoleon konačno poražen. Sve detalje bitke možeš istražiti u muzeju „Wellington“.


Usluge u vozilu zavise od raspoloživosti