Autobus za Budimpešta

Zdravlje i bezbednost

Zaštiti sebe i druge dok putuješ sa nama.
Saznaj više

Velika autobuska mreža

Izaberi jednu od 3,000 destinacija u 35 zemalja i otkrij Evropu sa FlixBus-om.
Na našu mrežu

Ekološko putovanje

Pokazalo se da naši efikasni autobusi imaju odličan karbonski otisak po prevezenom putniku/kilometru.
Putovanje autobusom i ekologija

Doputuj na vreme

Prevešćemo te udobno i na vreme: 9 od 10 naših autobusa stiže na vreme.
Aktuelni red vožnje

Na ovoj stranici


Autobuske stanice u Budimpešta

Imaj u vidu: na tvojoj karti će se nalaziti najaktuelniji podaci o adresi.

Otkrij sve destinacije

Turističke informacije za Budimpešta

Opšte informacije o Budimpešta

Mađarska prestonica ima dosta toga da ponudi svakom turisti i FlixBus autobus te može prevesti do tamo za samo par sati. Sa preko 1,7 miliona stanovnika i svake godine sve većim brojem turista urbana atmosfera je prisutna ne samo tokom toplih letnjih noći na Dunavu, već i tokom hladih zimskih večeri u klubovima smeštenim u preuređenim, pre toga napuštenim zgradama (ruin bars). Šetajući Budimpeštom otkrićete remek dela arhitekture, istorijski značajne trgove i ulice, kao i gurmanske poslastice bilo da se radi o jednostavnim ili elegantnijim restoranima. Budimska strana grada nudi više zelenila i mirnije okruženje posetiocima, odakle se lako može preći na bržu Peštansku stranu birajući između sedam mostova, koji povezuju Budim i Peštu. Tokom svoje velike istorije, Budimpešta je sačuvala pomalo od svakog razdoblja kroz koji je prošla, pa je često porede sa Bečom, Pragom, a ponekad čak i Berlinom. Jedno je sigurno, Budimpešta je zaista skriveno blago Evrope vredno istraživanja.

Budimpešta: Atrakcije

U samom centru Budimpešte lako se možeš oduševiti brojnim prelepim građevinama, parkovima, muzejima i turskim kupatilima. Najveća turistička atrakcija je Budimska tvrđava, u okviru nje su i Mađarska nacionalna galerija, Matijina crkva i Ribarska kula. Budimska tvrđava je ujedno i mesto sa kojeg se vidi ceo grad, a posebno se ističe zgrada mađarskog parlamenta. Gerletovo brdo je još jedno mesto sa kog se vidi ceo grad i gde se nalaze brojni istorijski spomenici. Trg Heroja i Gradski park (Városliget) isto reba da budu obavezni deo svake posete. Za opuštanje popularna su turska kupatila, od čega posebno Széchenyi i Gellért. Budimpešta je inače jedina prestonica na svetu sa termalnim izvorima. Ne treba zaboraviti ni impozantnu građevinu Müpa u okviru koje se nalazi koncertna dvorna Bartók i muzej savremene umetnosti Ludwig. Tokom leta, u Budimpešti se održava i čuveni muzički festival Sziget.

Budimpešta: Kultura i istorija

Budimpešta je danas dobro poznati, kosmopolitski grad i to se nije desilo preko noći. U srednjem veku sedam mađarskih plemena predvođena Arpadom su se naselilia u Panonskoj niziji, a Budim je bio prestonica novonastalog kraljevstva. Sledeći period u istoriji je usledio sa dolaskom Otomanskog carstva, koje je vladalo gradom 150 godina sve do 1541. Iz tog perioda datiraju džamije u gradu, kao i turska kupatila. Moderna Budimpešta je nastala 1873. godine spajanjem tri manja mesta, Pešte, Budima i Obude. Najstariji i najpoznatiji most u gradu je Lančani most (Lánchíd), koji datira iz 1849. godine. Možda ćeš upravo tuda proći autobusom FlixBus-a.

Noćni život u Budimpešta

Budimpešta je retko i jedinstveno mesto iz više razloga, a jedan od tih razloga je definitivno i uzbudljivi noćni život i lude žurke po raznim klubovima. Ruin pubs, već spomenui klubovi u Budimpešti su danas svetski poznati, najbolje ih opisuju reči poput: stare zgrade, vremešan nameštaj, svetlosni efekti i krigla hladnog zanatski pravljenog(craft) piva. Takvi klubovi se najlakše mogu naći u 6. i 7. gradskom okrugu, najpopularniji su Fogasház, Gozsdu Udvar i Beeróság. Isto tako noću je možda čak i lepše prošetati gradom, pogotovo Margaret mostom ili mostom Slobode, kada se mogu videti osvetljene građevine mađarskog parlamenta, Lančanog mosta i Budimske tvrđave.

Interesting Facts about Budimpešta

Svestrana Budimpešta ne pokazuje uvek lako sve svoje čare posetiocima. To je grad gde se mešaju klasične i moderne građevine, gde različite kulture žive zajedno vekovima, gde se spaja moderni kosmopolitski i tradicionalni mentalitet i gde se nalaze mnoga istorijski značajna mesta, jedinstveno iskustvo koje čeka da ga otkriješ. Zgrada parlamenta ima 365 kula. Drugi najstariji metro na svetu, posle londonskog je otvoren u Budimpešti. Na Oktogon trgu se nalazi minijaturna kopija firentinske palate Strazzi. Posetioce još mnogo toga čeka za otkrivanje u Budimpešti.

Surrounding Areas of Budimpešta

Iako Budimpešta nudi veliki broj muzeja, spomenika i drugih atrakcija, ne treba zaboraviti i njenu okolinu, sela, tvrđave i mesta u okolini grada. Sentandreja je udaljena samo sat vremena, poznata je po svojoj bogatoj kulturi i istoriji. Od sedam crkava, četiri su u okviru Srpske pravoslavne crkve. Tokom Velike seobe Srba, bila je veoma značajno mesto. U Skanzen-u se nalazi otvoreni enografski muzej, koji ti približava narodno i ruralno društvo, kulturu i arhitekturu. U blizini je i Gödöllő palata, jedna od najvećih palata u Mađarskoj izgrađena u baroknom stilu. Za one koje uvek mogu dalje, tu je i bazilika Esztergom u kojoj se nalazi sediše katoličke crkve u Mađarskoj.


Usluge u vozilu zavise od raspoloživosti