Autobus iz i za Firenca

Informacije COVID-19

Informacije za naše putnike.
Klikni ovde

Velika autobuska mreža

Izaberi jednu od 3,000 destinacija u 35 zemalja i otkrij Evropu sa FlixBus-om.
Na našu mrežu

Ekološko putovanje

Pokazalo se da naši efikasni autobusi imaju odličan karbonski otisak po prevezenom putniku/kilometru.
Putovanje autobusom i ekologija

Doputuj na vreme

Prevešćemo te udobno i na vreme: 9 od 10 naših autobusa stiže na vreme.
Aktuelni red vožnje

Na ovoj stranici


Autobuske stanice u Firenca

Imaj u vidu: na tvojoj karti će se nalaziti najaktuelniji podaci o adresi.

Otkrij sve destinacije

Turističke informacije za Firenca

Opšte informacije o Firenca

Široko poznata prestonica Toskane se često uzima kao jedan od najlepših gradova sveta. Grad sa nešto manje od 400 hiljada stanovnika je smešten na reci Arno, a okružuju ga mnogobrojna brdašca karakteristična za ceo region. Upravo zbog toga je i ceo region pogodan za proizvodnju vina, a kada se takve predispozicije spoje sa viševekovnim iskustvom, dobijamo visokokvalitetna vina svetskog glasa. Muzeji, crkve, trgovi i palate, koje čine ovaj grad muzejom na otvorenom, datiraju još od antičkih vremena, a posebno se izdvaja nasleđe iz perioda renesanse. Upravo u Firenci je pokrenuta renesansa, sa umetnicima poput Mikelanđela i Leonarda da Vinčija, koje je bogato podržavala čuvena porodica Mediči. O svemu tome si nekada čitao u udžbeniku iz istorije, etikete toskanskih vina te podsećaju da Firenca nije daleko, a FlixBus ti omogućuje da povoljno i udobno već sutra otputuješ u Firencu.

Firenca: Atrakcije

Obilazak Firence je najbolje započeti sa obilaskom Mikelanđelove statue Davida, biblijski heroj u ovom slučaju predstavlja borbu građana Firence za uspostavljanje republike. Originalna statua se nalazi u muzeju„Galleria dell'Accademia“, a replika se nalazi na originalnom mestu, ispred gradske kuće „Palazzo Vecchio“ na trgu „Piazza della Signoria“. Nakon razgledanja trga punog renesansnih skulptura na red dolazi najčuvenija firentinska katedrala, Santa Marija del Fjore. Kod katedrale se okrećeš nazad i praviš krug, smao izaberi paralelnu ulicu, koja će te odvesti pravo na trg Republike, na istom mestu se nekada nalazio rimski forum. Nastavljaš dalje put i izlaziš pravo na reku i čuveni most „Ponte Vecchio“, još jedno odlično mesto za nezaboravne forografije. U istoj oblasti se nalaze i muzeji sa bogatim kolekcijama „Uffizi“ i „Bargello“. Nakon što si prepešačio centar grada uzduž i prepreko, vreme je da se izdaleka baci pogled na grad sa vidikovca „Piazzale Michelangelo“.

Firenca: Kultura i istorija

Iako su na pordučju današnje Firence nekada živeli Etrurci, smatra se da su Cezarovi veterani nakon Galskih ratova 59. godine p.n.e. bili ti koji su osnovali ovaj grad. Antički ostaci su retki, grad je pretrpeo više razaranja tokom pada Rimskog carstva, a ubrzani razvoj počinje tokom 11. veka. Nasleđe tog novog početka se ogleda u mnogobrojnim romanskim i gotičkim građevinama. Daljim razvoj pre svega tekstilne industrije i bankarstva Firenca započinje svoje zlatno doba. Medičijevi finansiraju Mikelanđela, Leonarda da Vinčija, Galilea Galileja, Sandra Botičelija i mnoge druge, renesanse utiče na celu Evropu upravo iz Firence. Dela Dantea Aligijerija i Nikolola Makijavelija se i dan danas čitaju. Firenca ima i Kalčo, srednjovekovni sport, koji predstavlja mešavinu fudbala i ragbija. Postoje četiri tima, podeljena prema kvartovima grada, koji svake godine tokom juna i jula igraju ligu i tako održavaju viševekovnu tradiciju.

Noćni život u Firenca

Firenca će te sigurno izmoriti preko dana, ali ne treba provesti celu noć u krevetu u veličanstvenoj prestonici renesanse. Sve ono što si obišao preko dana sija noću u potpuno novom svetlu, a za punu magiju je zaduženo toskansko vino. Noću gradom ne dominiraju turisti, već omladina i studenti koji daju posebnu energiju noćnom životu Firence. Barovi i kafići su ovde puni svakog dana u nedelji. A vikendom se najviše traži ulaz u klubove poput „Central Park-a“ i „Space Electronic-a“. Za živu muziku, najbolji izbor je lokal „Be Pop“. Tokom letnje sezone ne treba propustiti velike koncerte na otvorenom, u organizaciji gradske opere.


Usluge u vozilu zavise od raspoloživosti