Autobus iz i za Rim

Informacije COVID-19

Informacije za naše putnike.
Klikni ovde

Velika autobuska mreža

Izaberi jednu od 3,000 destinacija u 35 zemalja i otkrij Evropu sa FlixBus-om.
Na našu mrežu

Ekološko putovanje

Pokazalo se da naši efikasni autobusi imaju odličan karbonski otisak po prevezenom putniku/kilometru.
Putovanje autobusom i ekologija

Doputuj na vreme

Prevešćemo te udobno i na vreme: 9 od 10 naših autobusa stiže na vreme.
Aktuelni red vožnje

Na ovoj stranici


Autobuske stanice u Rim

Imaj u vidu: na tvojoj karti će se nalaziti najaktuelniji podaci o adresi.

Otkrij sve destinacije

Turističke informacije za Rim

Opšte informacije o Rim

Svi putevi vode u Rim, večni grad, grad koji je svoju istoriju započeo na sedam brežuljaka smeštenih istočno od reke Tibar. Kroz vekove od malog antičkog grada države nastalo je ogromno carstvo čije nasleđe Rim i danas čuva. Šetnja kaldrmom malih gradskih ulica je pravi vremeplov, koji sa lakoćom dočarava veliku istoriju ovog grada. Prošlo je više od jednog milenijuma kako Rim izgubio svoju dominaciju na Evropom, ali je i dalje ostao veoma važno mesto. Mikelanđelo, Rafaelo, Bernini i mnogi drugi umetnici, koji su živeli u stvararali u Rimu su doprineli tome da je danas veliki deo grada praktično muzej na otvorenom. Večni grad je jedinstven po tome što se na njegovoj teritoriji nalazi i papska država Vatikan. Cela Italija ima mnogo toga da ponudi posetiocima, a na tebi je da proveriš zašto je baš Rim najpopularnija turistička destinacija u državi.

Rim: Atrakcije

Najpoznatija znamenitost Rima je verovatno Koloseum, antički amfiteatar, ili savremenim jezikom rečeno, stadion. Bio je najveća građevina takve vrste u Rimskom carstvu, mogao je da primi više od 50.000 gledalaca. Koliko je dobro dizajniran govori i čienjnica da je vreme potrebno da publika uđe i izađe i dalje nedostižno za mnoge moderne građevine ovakve vrste i veličine. U neposrednoj blizi se nalazi i Rimski forum, nekada najvažniji trg u gradu. Ne treba zaboraviti ni čuveni Circus Maximus, ako ni Panteon, kada su u pitanju antičke građevine. Najpoznatija fontana koja donosi sreću je sigurno Fontana di Trevi, naravno legenda kaže da je prvo potrebno ubaciti kovanicu u fontanu da bi se želja ostvarila. U Rimu se nalazi i najveća kolekcija umetničkih dela iz doba renesanse se nalazi u Vatikanskom muzeju. Na najvišem brežuljku se nalazi veličanstveni trg „Piazza del Campidoglio“ okružen prelepim građevinama muzeja „Capitolini“. I za kraj ne treba izostaviti galeriju „Borghese“, gde se čuvaju neka od najznačajnijih dela renesanse i baroka.

Rim: Kultura i istorija

Rimska mitologija kaže da su grad osnovali blizanci Romul i Rem 753. godine pne. Tokom narednih par vekova, kraljevina ce postati republika, republika će se brzo širiti vojnim pohodima, verovatno svima pozantom pobedom nad Hanibalom i Kartaginom, kao i Cezarovim osvajanjem Galije. Cezarov naslednik Oktavijan Avgust postaje imperator i polako ukida republiku. Tadašnji zapisi nam govore da je za vreme Oktavijanove vladavine Rim izrađen od opeke postao grad od mermera i istovremeno dobio nadimak prestonica sveta „Caput Mundi“. Savremeni Rim nije prestonica celog sveta, ali jeste onog rimokatoličkog. Bazilika svetog Petra izgrađena u stilu renesanse je zaista impozantna građevina, zajedno sa trgom i Vatnikanskim muzejom zahteva ceo dan za redovnu turističku posetu. Kada je Njegoš pre skoro dva veka posetio Baziliku, tu jenastala i čuvena rečenica : „Crnogorci ne ljube lance!“.

Noćni život u Rim

Pravi obilazak Rima iziskuje višednevnu posetu, a neke kvartove treba obići i preko dana i kada padne noć radi potpunog doživljaja. Noćni život Rima nudi svima po nešto, često je dovoljno i samo prošetati istim ulicama kuda ste prošli tokom dana. „Circolo degli Artisti“ je pravo mesto za sve ljubitelje žive svirke i rok muzike. Kvart „Campo de' Fiori“ je prepun barova, kafića i restorana raznih vrtsa, a noću je popularno mesto gde se okupljaju mlađe generacije. Isto popularno mesto gde omladina izlazi je i trg„Piazza degli Aurunci“ u univerzitetskom kvartu „San Lorenzo“, kao i kvart„Testaccio“. Čak i ako si napravio pauzu za odmor nakon celodnevnog obilaska grada i kasnije krenuo u provod, nema razloga za brigu, većina klubova radi celu noć.

Interesting Facts about Rim

Rim je jednostavno prelepo mesto, koje možeš iznova i iznova posećivati, a da ti ne otrkije sve svoje ulice i tajne. Italijani smatraju da upravo u Rimu napravljen prvi supermarket uperiodu između 107. i 110. godine. Verovatno si čuo za Julijanski kalendar, a da li si znao da je on u upotrebi od 46. godine pne. ? Julije Cezar ga je uveo u zvaničnu upotrebu, najveća novina je bila da godina ima 12 meseci. Koloseum je u svetskoj konkurenciji izabran za svetsko čudo, a ako sumnjate u izbor, može niste uzeli u obzir činjenicu da je projektovan tako da se u njemu mogu odvijati i simulacije pomorskih bitki kada se arena napuni vodom. Iz fontane di Trevi se svakog dana izvadi oko 3,000 evra kovanica, taj novac se posle daje u dobrotvorne svrhe.

Surrounding Areas of Rim

U okolini Večnog grada postoje izuzetna mesta na koje vredi potrošiti slobodnog vremena. Jedno od takvih je mali gradić „Calcata“, smešten na brdu, okružen velikom hrastovom šumom. Nekada je bilo popularno mesto za hodočašće, dok danas veliki udeo malobrojnog stanovništva čine umetnici. Na samo 30 km od Rima se nalazi mesto Tivoli, rimljanima popularno mesto za letnjikovac još od antičkih vremena. Pod UNESKO-voj zaštiti su antička vila imperatora Hadrijana i vila iz doba renesanse „d'Este“ sa svojim predivnim parkom punim fontana. U slučaju da rimljani žele da skoknu do mora za vikend, tu je Ancio. A ako niste ljubitelj slane vode, nedaleko od Rima se nalaze i jezera „della Duchessa“ i „del Turano“, koja su odlične destinacije šetanje i planinarenje u prirodi.


Usluge u vozilu zavise od raspoloživosti