Autobus iz i za Venecija

Informacije COVID-19

Informacije za naše putnike.
Klikni ovde

Velika autobuska mreža

Izaberi jednu od 3,000 destinacija u 35 zemalja i otkrij Evropu sa FlixBus-om.
Na našu mrežu

Ekološko putovanje

Pokazalo se da naši efikasni autobusi imaju odličan karbonski otisak po prevezenom putniku/kilometru.
Putovanje autobusom i ekologija

Doputuj na vreme

Prevešćemo te udobno i na vreme: 9 od 10 naših autobusa stiže na vreme.
Aktuelni red vožnje

Na ovoj stranici


Autobuske stanice u Venecija

Imaj u vidu: na tvojoj karti će se nalaziti najaktuelniji podaci o adresi.

Otkrij sve destinacije

Turističke informacije za Venecija

Opšte informacije o Venecija

Venecija nosi ime po plemenu Veneti, koji je nekada živeo u regionu današnje Venecije pre rimskih osvajanja. Ne zna se kada je tačno podignuto prvo naselje na nekada močvarnoj zemlji, ali se vezuje za period kada su stanovnici rimskog carstva iz okolnih gradova tražili sklonište od upada varvarskih plemena, a prvi dokumenti o zvanično prisutnoj vlasti Vizantije datiraju iz 568. godine. Danas se Venecija prostire pored kopnenog dela na ukupno 117 ostrva i manje od jedne trećine stanovnika živi na ostrvima. Kao svetski poznata turistička destinacija tokom turističke sezone dnevno u proseku primi 50.000 turista.

Venecija: Atrakcije

Dovoljno je da se samo prošetaš uskim ulicama, mostovima, ili se provozaš gondolom kroz kanale Venecije da ti ostane u lepom sećanju do kraja života. Glavni trg Venecije je Trg svetog Marka, na kome se nalazi i najveća crkva u gradu posvećena istom svecu, kao i Duždeva palata, nekada centar najvažnijih političkih zbivanja u Mletačkoj republici, danas je muzej koji čuva bogato istorijsko nasleđe. Sa Trga svetog Marka, posle kraće šetnje stižeš do ulice „Campiello Traghetto“, gde se možeš povoljno prevesti gondolom preko Velikog kanala i nastaviti do crkve Santa Marija dela Salute, koja će te verovatno oduševiti, kao i nekada našeg pesnika Lazu Kostića, koji je posle napisao čuvenu pesmu. Najbolji pogled na Veliki kanal se pruža sa mosta Rialto, na njemu se istovremeno nalaze i radnje u kojima možeš kupiti različite suvenire.

Venecija: Kultura i istorija

Tokom 9. veka Venecija postaje samostalna i počenje njen ubrzani razvoj sa širenjem Mletačke republike, koji se zasnivao na pomorskoj dominaciji i trgovini. Venecija se smatra i prvim međunarodnim finansijskim centrom u istoriji, tokom perioda kada je bila na vrhuncu moći u 14. veku. Nakon hiljadu godina samostalnosti postaje deo Austrijskog carstva i konačno 1866. godine deo kraljevine Italije. Najveći deo Venecije je izgrađen u Gotskom stilu, ali pod velikim uticajem Vizantije i kasnije Otomanskog carstva, tako se Gotski stil u Veneciji smatra posebnim podstilom, karakterističnim samo za Veneciju. U starom gradu postoji i nekoliko zdanja izgrađenih u Renesansnom i Baroknom stilu. Jedan od najeminentnijih filmskih festivala se održava u Veneciji još od 1932. godine. A svakako najpoznatija manifestacija u Veneciji je karneval, koji se održava jednom godišnje uglavnom tokom februara, i njegova tradicija datira još iz 1162. godine.

Noćni život u Venecija

Kada se planira poseta Veneciji i ne očekuje se baš mnogo od noćnog života. Zbog blizine, često je u pitanju vikend tura autobusom, romantično putovanje za parove, destinacija za ljubitelje istorijskog i kulturnog nasleđa. Naravno, Venecija može mnogo toga da ponudi i noću, ceo grad je prepun restorana, kafića i barova. Ne treba zaboraviti ni da je Venecija univerzitetsko mesto i da tokom izlaska pored turista možete sresti i dosta studenata. Na tebi je samo da prethodno dobro istražiš kakvo mesto ti najviše odgovara.

Interesting Facts about Venecija

Statua Konji svetog Marka, koja se nalazi na istoimenoj crkvi je deo plena iz 4. krstaškog pohoda, prvobitno su se nalazila na hipodromu u Konstantinopolju. Reči arsenal, ćao, gondola, laguna, ldio, karantin, regata i montenegro vode poreklo iz Venecija, čak je i Venecuela dobila ime po ovom čuvenom gradu. Jedan od najpoznatijih stanovnika Venecije je bio svakako Kazanova, avanturista poznat po svojoj autobiografiji, koji je bio dva puta prognan iz grada. Verovano značajniji stanovnik Venecije je bio Marko Polo, prvi evropljanin koji je ostavio pisane tragove o svom putu do Kine, njegova knjiga je vek kasnije bila inspiracija Kristoferu Kolumbu da započne svoje putovanje.

Surrounding Areas of Venecija

Druga dva najpoznatija ostrva u laguni su Murano, ostrvo poznato po unikatnim ručno pravljenim predmetima od stakla i Burano, poznato po tome što stanovnici ovog ostrva uredno kreče svoje kuće živopisnim bojama. Prvi veći grad pored Venecije je Padova, koja se isto nalazi u FlixBus mreži autobuskih linija. Osnovana pre više od 3000 godina, smatra se najstarijim gradom na severu Italije. To je grad koji ljubomorno čuva svoje bogato istorijsko nasleđe sticano duže od tri hiljade godina. Isto deo FlixBus mreže, na oko dva sata vožnje autobusom nalazi se i Verona, najpoznatija po tome što je Šekspir baš u ovom gradu smestio radnju svog romana Romeo i Julija. Stari grad Verone je pod zažtitom UNESKA i privlači veliki broj turista svake godine.


Usluge u vozilu zavise od raspoloživosti