Autobus iz i za Grac

Informacije COVID-19

Informacije za naše putnike.
Klikni ovde

Velika autobuska mreža

Izaberi jednu od 3,000 destinacija u 35 zemalja i otkrij Evropu sa FlixBus-om.
Na našu mrežu

Ekološko putovanje

Pokazalo se da naši efikasni autobusi imaju odličan karbonski otisak po prevezenom putniku/kilometru.
Putovanje autobusom i ekologija

Doputuj na vreme

Prevešćemo te udobno i na vreme: 9 od 10 naših autobusa stiže na vreme.
Aktuelni red vožnje

Na ovoj stranici


Autobuske stanice u Grac

Imaj u vidu: na tvojoj karti će se nalaziti najaktuelniji podaci o adresi.

Otkrij sve destinacije

Turističke informacije za Grac

Opšte informacije o Grac

Grad na reci Muri je drugi najveći grad Austrije sa više od 275 hiljada stanovnika i ujedno glavni grad pokrajine Štajerske. Zauzima veoma važno mesto u regionu kao ekonomski i infrastrukturni centar. Zbog toga je veoma dobro povezan u okviru FlixBus mreže sa Bečom, Slovenijom i Italijom. Posle Beča, Grac je najveći univerzitetski centar u Austriji sa 45 hiljada studenata, što znači da je otprilike svaki šesti stanovnik Grada je student. Staro gradsko jezgro je veoma dobro očuvano i nalazi se na listi kulturne baštine Uneska. FlixBus ti omogućuje da na povoljan i udoban način posetiš ovaj prelepi gradić okružen gustim šumama Štajerske. Nije na odmet i podsetiti se da je upravo u Gracu studirao Nikola Tesla, kao i da je na istom mestu doktorirao Ivo Andrić.

Grac: Atrakcije

Ako odabereš Flixbus koji staje u ulici „Girardigasse“, tvoj obilazak Graca može da počne sa prvim korakom, nalaziš se samo par stotina metara od gradske kuce. Ali pre nego što se zaputiš ka centru grada, proveri šta se nalazi iza ćoška. Na trgu cara Franca Jozefa se nalazi pijaca na kojoj se nude sveže namirnice iz regiona, a naspram trga se nalazi druga najveća opera u Austriji. Pre nego što stigneš to glavnog trga i prelepe gradske kuće, obavezno skreni u magično dvorište renesansne plate „Landhaushof“. Sa glavnog trga možes se zaputiti ka Katedrali, izgrađenoj u gotskom stilu, ukrašenoj baroknim elementima i carskom mauzoleju. Alternativa je da se popneš na „Schloßberg“ , brodviti gradski park sa unikatim satom visokim 28 m. i divnim pogledom na ceo grad. Primetićete da se na drugom kraju grada nalazi palata „Eggenberg“, koju obavezno treba posetiti. Ne treba zanemariti ni vreme za predah, a verovatno nabolje mesto za odmor je uz reku Muru, ili bolje rečeno na samoj reci na čeličnom ostrvu.

Grac: Kultura i istorija

Iako arheološka istraživanja dokazuju da su na prostoru Graca ljudi još živeli u bronzanom dobu, kontinuitet naseljenog mesta postoji tek od srednjeg veka. Ime grada Grac vodi poreklo od reči slovenske reči gradec, čije je značenje mala tvrđava. Tada Habzburzi preuzimaju vlast nad regionom i Grac dobija privilegovani status 1281. godine i sa tim počinje njegov ubrzani razvoj. Prethodno pomentuti „Schloßberg“ je nekada bio neosvojiva tvrđava od strateškog značaja tokom rata sa Turcima. Na kraju je ipak srušena nakon Šenbrunskog mira 1809. godine, od strane napoleonovih trupa. Za ljubitelje istorije prava je poslastica obilazak najbolje kolekcije baroknog oružija u Štajerskoj oružarnici. Posebno priznanje je Grac dobio 2003. godine kada je poneo titulu Evropske prestonice kulture.

Noćni život u Grac

Imajući u vidu veličinu grada, Grac ima veoma razvijen noćni život. Najveći doprisnos svakako daje ogroman broj studenata. Pored centra grada, univerzitetsi kampus je mesto gde se odvijaju nezaboravne žurke. Ipak, ovaj grad je poseban po tome što su različita kulturna dešavanja često popularnija od noćnih klubova. Tokom leta na ulicama grada se održavaju razni festivali, od kojih izdvajamo festival filma "Diagonale" i muzički festival "Jazz-Sommer". Posebni značaj imaju koncernte dvorane „Stadthalle Graz“ i „Helmut-List-Halle“ u kojima tokom cele godine gostuju izvođači svetskog glasa.


Usluge u vozilu zavise od raspoloživosti